MUSCHISILICHENI1 1024x683

Istoria lichenilor stabilizati

Istoria lichenilor stabilizati nu este una indelungata, acestia fiind patentati ca solutie decorativa destul de recent, in anul 2008, cu scopul de a integra natura in mediul urban, fara ca aceasta sa implice intretineri ulterioare.

Revenind la licheni, acestia sunt organisme vii care cresc doar in medii naturale precum tundra arctica, altitudini mari, desert si zone stancoase. Ei reprezinta o asociere simbiotica de alge sau cianobacterii si ciuperci (de regula, ascomicete si basidiomicete) ce traiesc impreuna ca un singur organism.

Insa lichenii au fost, initial, clasificati ca organisme unice. Asta, pana la aparitia microscopiei, cand o posibila asociere a ciupercilor cu alge sau cianobacterii a devenit evidenta. Desi se credea ca lichenii constau dintr-o singura specie de ciuperci (de regula, un ascomicet) si doar un partener fotosintetic, studiile sugereaza ca multe macrolichene prezinta inclusiv drojdii specifice basidiomicete in cortexul organismului.

Acestia pot trai pe stanci, copaci, diferite tipuri de sol, pe lemne si putregaiuri, pe muschi, iar foarte rar, ei pot fi gasiti in mediul acvatic. Inmultirea se realizeaza pe cale vegetativa – fragmente de tal (corpul vegetativ rezultat) – iar ciuperca constitutiva se poate inmulti si asexuat prin spori (formand corpuri sporifere).

Evolutiv, nu este cunoscut cu exactitate cand ciupercile si algele s-au reunit pentru a forma licheni pentru prima data, insa, stiinta arata ca a fost, fara indoiala, dupa dezvoltarea matura a componentelor separate.

Baza relatiei lor, ca simbionti, consta in beneficiul reciproc pe care si-l ofera. Cianobacteriile sau algele fotosintetice formeaza carbohidrati simpli care, odata excretati, sunt absorbiti de celulele fungice si transformati, ulterior, intr-un carbohidrat diferit. Totodata, ciupercile contribuie la simbioza prin absorbtia vaporilor de apa din aer, precum si prin furnizarea unei umbre esentiale pentru algele sensibile la lumina de dedesubt.

Pana nu demult, oamenii de stiinta considerau ca lichenii se numarau printre primele organisme aparute pe pamant din apa, insa un nou studiu publicat in jurnalul „Geobiology” contrazice teoria conform careia lichenii au fost cei care au schimbat atmosfera planetei, netezind calea catre o dezvoltare a plantelor moderne.

In urma cercetarii care a analizat in profunzime ADN-ul algelor si ciupercilor care formeaza licheni, s-a demonstrat ca acestia din urma au evoluat la milioane de ani dupa plante. Pentru a clarifica lucrurile, dr. Matthew Nelson – biolog evolutionist la „Field Museum” din Chicago, Illinois, si autor principal al studiului – impreuna cu echipa sa, au comparat varstele grupului care continea 98% ciuperci formatoare de licheni (ascomycota) si alge la fosile de plante vasculare de acum aproximativ 425 milioane de ani.

Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ciupercile care formeaza licheni au evoluat pentru prima data in urma cu aproximativ 250 milioane de ani, in medie – cu mult timp dupa ce aceste plante au fost inradacinate pe pamant. In urma utilizarii fosilelor disponibile pentru extrapolarea arborelui genealogic al ciupercilor si algelor care formeaza licheni, s-a constatat ca lichenii sunt o simbioza mai tanara si mai noua, nu au existat dintotdeauna si nu au acoperit pamantul cu mult timp inainte de existenta plantelor si animalelor. Alegand in spatiul tau, tablouri cu licheni te poti bucura de prezenta naturii, fara mententanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ești indecis(ă) ce sa cumperi?

Trimite-ți coșul de cumpărături pe email, poate te decizi mai târziu. Și, poate îți vom trimite un extra cod de reducere :)